A HACCP rendszer, azaz a Hazard Analysis and Critical Control Points, egy kiemelten fontos eszköz az élelmiszerbiztonság terén. Minden olyan vállalkozás számára, amely élelmiszerek előállításával vagy forgalmazásával foglalkozik, elengedhetetlen a HACCP rendszer működtetése – HACCP Tanúsítvány honlapján fedezhető fel több tudásbázis. A folyamat során számos tényezőt kell figyelembe venni, beleértve a HACCP készítés árak alakulását is. Az árak változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen mélységű és részletességű rendszert kívánunk kiépíteni. A HACCP készítés során az egyik legfontosabb lépés a folyamatábra elkészítése. Ez a diagrammatikus ábrázolás segít megérteni és feltérképezni az élelmiszer előállítási vagy -feldolgozási folyamatokat. A folyamatábra nemcsak vizuálisan teszi átláthatóbbá a munkafolyamatokat, hanem segít meghatározni azokat a kritikus kontrollpontokat is, ahol megelőző intézkedéseket szükséges bevezetni. Ezeken a pontokon történik az ellenőrzés annak érdekében, hogy minimalizálják a lehetséges kockázatokat.
Az árakat gyakran befolyásolja az adott vállalkozás mérete és tevékenységi köre is. Egy kisebb pékség számára például egyszerűbb lehet egy alapvető rendszer bevezetése és dokumentáció elkészítése, míg egy nagyobb élelmiszer feldolgozó üzem esetében sokkal részletesebb és összetettebb dokumentációra van szükség. A dokumentáció magába foglalja az összes szükséges iratot és nyilvántartást, amelyek bizonyítják, hogy a vállalkozás megfelel a HACCP előírásoknak. A rendszer kialakítása során fontos szerepet kapnak azok a szakértők is, akik segítenek a HACCP működtetését megfelelően implementálni. Ezek a szakemberek rendelkeznek mindazon tudással és tapasztalattal, ami szükséges ahhoz, hogy hatékonyan felmérjék és kezeljék az élelmiszerbiztonsági kockázatokat. Ők biztosítják azt is, hogy minden folyamat megfeleljen a jogszabályi követelményeknek és iparági szabványoknak.
A HACCP rendszer hatékonyságának kulcsa abban rejlik, hogy folyamatosan nyomon követhetőek legyenek az élelmiszer biztonsági folyamatok. Ehhez elengedhetetlen az alapos dokumentáció vezetése minden kritikus lépésről és ellenőrzési pontról. Az ilyen jellegű részletezett feljegyzések segítenek nemcsak abban, hogy könnyen vissza lehessen keresni bármely előforduló problémát vagy eltérést, hanem abban is, hogy gyorsan reagálhassanak rájuk. A különféle HACCP készítés árak közötti különbségek általában abból adódnak, hogy mennyire komplex rendszert kívánunk létrehozni. Egy egyszerűbb rendszer kevesebb erőforrást igényel mind időben, mind pedig pénzben mérve. Ugyanakkor egy komplexebb rendszer, amely több ellenőrzési pontot tartalmaz magasabb költségekkel járhat mind a kialakítását tekintve, mind pedig annak a folyamatos fenntartása során.
Fontos megemlíteni azonban azt is, hogy bár kezdetben magasnak tűnhetnek ezek az árak, hosszútávon jelentős megtakarítást eredményezhetnek. Egy jól megtervezett és karbantartott HACCP rendszer ugyanis csökkentheti azoknak az incidenseknek a számát és súlyosságát, amelyek negatívan befolyásolhatnák egy vállalat hírnevét vagy anyagi helyzetét. Az élelmiszeriparban tevékenykedő cégek számára tehát rendkívül fontos mérlegelniük a HACCP készítés árakat annak érdekében, hogy megtalálják azt a megoldást, amely leginkább illeszkedik az üzleti modelljükhöz és a biztonsági igényeikhez. Bár első ránézésre költséges beruházásnak tűnhet egy ilyen rendszer kiépítése és dokumentációja elkészítése, hosszabb távon ez biztosítja számukra azt a versenyelőnyt és biztonságot, amely elengedhetetlen egy sikeresen működő élelmiszeripari vállalkozás számára.